Aion julkaista tämän Amerikan vuoden loppupuolella listan nimeltä ”vaihtoon”, jossa esittelen asioita, joita voisi tuoda täältä kotopuoleen ja päinvastoin (ihan konkreettisia ja realistisia asioita, eikä pelkkää hyvinvointivaltiohannestelua). Mutta nyt otan jo vähän ennakkoa ja ylistän brunssia, jonka olen tuon tuosta maininnut yhtenä arkipäiväisenä sosiaalisena tapahtumana, jonka voisi juurruttaa suomalaiseen ruokakulttuuriin. Brunssin voi joko järjestää itse tai nauttia jossain edukkaassa ruokapaikassa. Aikataulu sopii kaikille: aamunvirkuilla puuron syöjillä on jo nälkä yhdeltä toista, jolloin pitempään uinuvat haluavat aamupalaa. Ruokalistalla voi ja pitää olla sekä suolaisia että makeita asioita, ruokaisia ja kevyempiä, kauniita ja maistuvia. Seurana voi tarjota kuumia juomia kuten aidosta suklaasta sulatettua kaakaota tai sitten jotain kylmää ja raikasta, esimerkiksi vastapuristetuista hedelmistä. Helmeilevä Mimosa (kuohujuomaa ja appelsiinimehua) sopii erityisesti juhlalliselle brunssille.
Columbuksessa on lukuisia ihastuttavia brunssipaikkoja. Yksi suosikeistani on Skillet, joka mainostaa itseään maanläheisenä, mutta urbaanina ”yläluokkaisena takeawayna”. Siellä tehdään ateriat sesongin raaka-aineista. Avokeittiöön näkee mukavasti pienistä pöydistä, jotka ovat aina täynnä. Yksi nurkka on kuitenkin vapaana aina kun astun sisään. Maagista. Viime kerralla söin kurpitsakeittoa rucola-juustoleivällä.
Melkoinen kokemus on myös viettää aamupäivä Columbuksen kauppahallissa nimeltään North Market, josta saa erityyppisiä ruoka-annoksia, maistiaisia ja kaikenlaisia tuoreita raaka-aineita. Tämä lipsahtaa vähän luonaan puolelle, mutta sekä kauppahallista että eräästä pikaruokapaikasta saa jumalaisen hyvää vaaleaa hapanleipää (sourdough), jota en ole maistanut aiemmin muualla. Suosittu lounaspaikka Panera tarjoaa keittoa isossa koverretussa sämpylässä, syötävässä kulhossa. Paneran voisi tuoda myös Suomeen, ja kehittää happamista sämpyläkulhoista erilaisia versioita. Sinne voisi sujauttaa myös salaattia tahi vaikkapa chili con carnea. Aion opetella tekemään vaaleaa hapanleipää. Ex-kämppiksellä on juuri sekä taito hyppysissä.
maanantai 1. helmikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti